4 Oorzaken van nekpijn, en hoe je er vanaf kan komen

Nekpijn is een veel voorkomend probleem. De meeste mensen (naar schatting 70%) krijgen er last van. Nekpijn kan natuurlijk erg beperkend zijn, vooral als de pijn constant heftig aanwezig is. Zelfs als het ‘slechts’ wat stijfheid is kan het je dagelijkse bezigheden en je productiviteit op je werk negatief beïnvloeden.

Pijn is een manier van je lichaam om je te vertellen dat er iets mis is. Het is een signaal naar je hersenen dat duidelijk maakt dat er iets niet goed functioneert. Veel mensen nemen pijnstillers als reactie op pijn. Dit helpt natuurlijk om je een tijdje beter te voelen, maar het lost het probleem niet op omdat het de onderliggende oorzaak niet wegneemt.

De oorzaak van nekpijn is vaak een probleem met één of meer van de gewrichten in de nek. Wanneer deze gewrichten niet goed bewegen kunnen ze de communicatie tussen je hersenen en je lichaam verstoren en pijn veroorzaken. Hierdoor kunnen je spieren verkrampen en de pijn nog erger maken.

Veel voorkomende oorzaken van slecht functionerende nekgewrichten zijn:

1. Slechte houding

Veel mensen hebben een slechte houding. Dit wordt nog eens verergerd wanneer je de hele dag achter een computer zit (of erger nog, een laptop). Veel met je hoofd naar beneden gebogen naar je telefoon of tablet kijken zorgt ook voor veel problemen. Zorg ervoor dat je werkplek goed ingericht is en afgesteld staat en neem regelmatig een korte pauze om even te bewegen.

2. Stress

Iedereen lijkt tegenwoordig druk te zijn en last van stress te hebben. Korte periodes van stress zijn niet per se een probleem, maar wanneer de stressreactie permanent wordt zorgt het voor spanning in je hele lichaam. Het zou kunnen dat je je schouders naar je oren optrekt zonder dat je daar erg in hebt. Dit kan tot stijfheid in je nekgewrichten en spieren leiden. Meditatie kan een groot verschil maken in het omgaan met stress. Zelfs 10 minuten mediteren per dag kan erg goed helpen.

3. Verkeerd kussen

Een kussen dat je nek goed ondersteunt is erg belangrijk. Zorg ervoor dat je wervelkolom in een neutrale houding ligt wanneer je slaapt. Als je op je rug slaapt zorg er dan voor dat je kussen niet te hoog is. Als je op je zij slaapt, zorg er dan voor dat je een kussen hebt waarbij je nek ondersteund wordt. Slaap nooit op je buik! Dit is geen neutrale houding omdat je nek een kant op gedraaid wordt. Hierdoor komt er veel druk op je nekgewrichten en spieren terecht en dit zorgt bij veel mensen voor nekklachten.

4. Ongelukken en valpartijen

Auto-ongelukken en valpartijen kunnen je nek flink overbelasten. De fysieke klap kan problemen veroorzaken in je wervelkolom, vooral in je nek. Nekgewrichten die niet meer normaal bewegen als gevolg van de klap kunnen leiden tot pijn in je nek en andere problemen, en worden niet gecontroleerd in het ziekenhuis of bij de huisarts. Soms is er onmiddellijk pijn na een ongeluk of val en is het duidelijk dat dit de oorzaak is van je nekpijn. Het is ook mogelijk dat de klachten pas veel later verschijnen.

Als je nekpijn hebt die niet verdwijnt zou je baat kunnen hebben bij chiropractie. Zodra je nekwervels niet goed meer bewegen, krijg je dit zelf vaak niet meer hersteld. Een chiropractor is een expert op het gebied van het corrigeren van de wervelkolom, en nekpijn is een van de vele klachten waar een chiropractor je mee kan helpen. Chiropractoren richten zich op het herstel van de beweeglijkheid van je wervelkolom zodat je zenuwstelsel optimaal kan functioneren en je lichaam beter kan herstellen. Pijnklachten verdwijnen meestal zodra je lichaam weer functioneert zoals het hoort. Lees in deze blogpost meer over chiropractie.

Als je op zoek bent naar een chiropractor in Amsterdam om je te helpen met je nekpijn, maak dan online een afspraak.