Astma? Chiropractie kan je symptomen verlichten

Na het lezen van de titel denk je misschien: hoe kan een chiropractor nou helpen bij astma? Dan heb je waarschijnlijk nog nooit gedacht aan de invloed van een slechte houding op astma. De verzamelnaam voor alle botten in je lichaam is je geraamte of skelet. Dit is het structurele ‘frame’ van je lichaam, en zorgt ervoor dat je rechtop kunt staan. Je houding is de stand van je lichaam als je zit, staat of ligt. De structuur van je lichaam, je botten dus, bepalen je houding en hoe je lichaam functioneert. Als je structureel ingezakt of scheef bent kan dit problemen in je lichaam veroorzaken.

Je wervelkolom beschermt een heel belangrijk deel van je lichaam, namelijk je ruggenmerg. Dit is een soort snelweg voor zenuwsignalen tussen je hersenen en de rest van je lichaam. Als je ingezakt of scheef bent kan dit invloed hebben op de zenuwen die vanuit je ruggenmerg tussen je wervels vandaan naar andere delen van je lichaam lopen. Op die manier kan een slechte houding allerlei pijnklachten veroorzaken, en een rol spelen bij andere gezondheidsproblemen, zoals bijvoorbeeld astma.

Behalve dat een ingezakte houding invloed kan hebben op de zenuwen die naar je longen lopen, speelt de druk die een slechte houding op je longen geeft ook een rol in hoe goed je longen functioneren. Een slechte houding kan ervoor zorgen dat je moeilijker en minder diep adem kan halen, omdat er minder ruimte in je borstkas is. Probeer maar eens in te ademen als je helemaal rechtop zit, en als je naar voren ingezakt zit. Als het goed is merk je dat je veel dieper adem kan halen als je rechtop zit.

Helaas hebben veel mensen tegenwoordig een slechte houding. Dit komt vaak door te veel zitten en het gebruik van computers, smartphones en tablets. Ook valpartijen en ongelukken kunnen ervoor zorgen dat je lichaam gaat inzakken of scheef gaat staan. Voor een deel proberen je spieren dit weer op te lossen, maar die raken al snel vermoeid. Hierdoor breng je het grootste gedeelte van de dag door in een slechte houding.

Een goede houding kan ervoor zorgen dat aan ademhaling gerelateerde klachten verminderen. Met name het corrigeren van voorover gebogen hoofden en naar beneden gezakte borstkassen kan de kwaliteit van ademhalen erg verbeteren. Een chiropractor kan de astma zelf dus niet behandelen, maar eventuele onderliggende structurele problemen die bij kunnen dragen aan de klachten wel.

Ik gebruik speciale technieken waarmee je meestal meteen een verbetering in houding kan zien. Nieuwsgierig? Klik hier om een afspraak te maken.