Hoe je telefoongebruik je gezondheid verpest

Hoe vaak kijk jij op je telefoon? Het antwoord is waarschijnlijk: veel te vaak! Je ontkomt er tegenwoordig bijna niet meer aan, we kijken allemaal veel teveel omlaag naar onze smartphone of tablet. Door deze voorovergebogen houding komt er veel teveel spanning op je nekspieren en wervelkolom te staan, omdat die proberen je hoofd omhoog te houden. Overbelasting door overmatig tablet en telefoongebruik kan daardoor allerlei klachten veroorzaken, zoals bijvoorbeeld nekpijn, hoofdpijn, en pijn in je bovenrug en schouders. Langdurig telefoongebruik zonder op je houding te letten en de klachten die daar bij komen kijken heeft zelfs een naam gekregen: ‘text neck’.

Je wervelkolom bestaat uit 24 wervels. Als die in een goede positie staan en normaal bewegen kan je wervelkolom zware lasten weerstaan. Als je geen optimale houding hebt en lang achter elkaar dezelfde dingen doet, zoals naar je telefoon kijken, kan je wervelkolom een stuk minder belasting aan. Je hoofd weegt ongeveer 5 kilo als je hem netjes rechtop houdt. Maar bij een voorover gebogen houding kan het gewicht door de zwaartekracht oplopen tot wel 30 kilo! Onze nekspieren en wervelkolom zijn er niet voor gemaakt dat lang vol te houden.

Door deze constante spanning en overbelasting kun je klachten ontwikkelen, en op termijn ook en bochel. Met een bochel of slechte houding zie je er natuurlijk minder zelfverzekerd en minder aantrekkelijk uit. Helaas denken veel mensen nog steeds dat een slechte houding alleen een cosmetisch probleem is. Lang niet iedereen weet dat houding een veel grotere rol speelt dan dat, en eigenlijk een gezondheidsprobleem is.

Een slechte houding zorgt ervoor dat je lichaam minder goed functioneert. Behalve dat je er pijn van kan krijgen zorgt een voorover gebogen hoofd voor spanning op je ruggenmerg, waardoor je zenuwstelsel minder goed kan functioneren. Ook kan een voorover ingezakte houding ervoor zorgen dat je borstkas op je organen gaat duwen. Hierdoor kan ademen moeilijker worden en je spijsvertering minder goed werken.

Je houding is de positie waarin je je lichaam houdt als je staat, zit en ligt. Een goede houding is er een waarin je spieren, banden en gewrichten het minst belast wordt. Een slechte houding is vaak een structureel probleem van je wervelkolom. Zolang dit probleem niet worden aangepakt haalt het op de lange termijn niet veel uit om houdingsoefeningen te doen.

‘Text neck’ kan voorkomen worden door je telefoongebruik te beperken. Als je het toch niet kan laten, probeer dan in ieder geval een actievere houding aan te nemen als je op je telefoon kijkt. Breng je mobieltje omhoog op ooghoogte zodat je niet voorover gebogen zit. Het versterken van bepaalde spieren kan op korte termijn helpen, maar als je lichaam structureel ingezakt doet het niet genoeg. Wanneer je vaak lang in dezelfde houding zit raken je spieren vermoeid en zak je vanzelf weer in.

De oplossing is om je wervelkolom op een specifieke manier te laten corrigeren zodat je lichaam zelf overeind komt zonder dat je daar moeite voor hoeft te doen of spieren hoeft te trainen. Je houding laten corrigeren is niet altijd een snelle fix voor pijn. Bekijk het als een lange termijn plan om je houding weer in orde te krijgen en ervoor te zorgen dat je lichaam beter gaat functioneren. Bij Chiropractie De Pijp gebruik ik een unieke behandelwijze waarbij houding heel goed gecorrigeerd kan worden. Als je jouw houding wil laten controleren, of wil beginnen met het verbeteren hiervan, maak dan hier een afspraak.