Rugpijn? Zo kun je het oplossen

De meeste mensen krijgen ergens in hun leven last van rugpijn. Gelukkig duurt dit vaak maar een paar dagen. Als je rugpijn echter niet meer weggaat of blijft terugkomen, is dat een teken dat je lichaam niet functioneert zoals het hoort. Zie de pijn als een signaal om actie te ondernemen en ervoor te zorgen dat het probleem niet chronisch en moeilijker te behandelen wordt. Pijnstillers kunnen natuurlijk meteen verlichting van je rugpijn geven, maar het is geen echte oplossing omdat er op die manier niet naar de oorzaak van het probleem gekeken wordt.

Meestal is er op Röntgenfoto’s en MRI’s geen zichtbare schade te zien bij mensen met rugpijn. De pijn heeft meestal een functionele oorzaak die in de gewrichten en spieren gezocht moet worden. Wanneer de gewrichten in je wervelkolom niet goed meer bewegen, kunnen ze de stroom van zenuwsignalen tussen je hersenen en je lichaam verstoren, en pijn veroorzaken. Hierdoor kunnen je spieren verkrampen en kan de pijn nog erger worden. De meeste gevallen van rugpijn ontstaan door een van de volgende dingen:

Zittende levensstijl

Langdurig zitten zet grote druk op je onderrug. De meesten van ons zitten veel te lang! Zorg ervoor dat je regelmatig pauze neemt en iedere 20-30 minuten even beweegt.

Slechte houding

Als je al te veel en te lang zit, en je zit daarbij ook nog eens in elkaar gezakt, wordt de druk op je rug nog verder verhoogd. Samen is dit het perfecte recept voor rugpijn.

Herhaaldelijke bewegingen en overbelasting van verkeerd tillen of bukken

We weten denk ik allemaal wel hoe we goed moeten tillen en bukken, maar hoeveel mensen doen dit ook echt? Kleine buigingen die je iedere dag maakt met je rug kunnen op termijn voor problemen zorgen.

Ongeluk of een val

Door de klap van een auto-ongeluk of een harde val kunnen gewrichten in je wervelkolom vast gaan zitten. Dit kan rugpijn veroorzaken.

Zwangerschap of overgewicht

Extra gewicht aan je buik trekt je onderrug naar voren en zet zo meer druk op de wervels in je rug. Dit kan je spieren en gewrichten overbelasten en pijn geven.

Zoals je kunt zien bouwen de meeste van deze oorzaken op over een langere tijd, en hebben de meesten te maken met onze levensstijl. Dit is de reden dat veel mensen meer dan een keer rugpijn krijgen, en dat de klachten steeds weer terug komen. Om te voorkomen dat dit gebeurt is het belangrijk om blijvende ergonomische veranderingen aan te brengen op je werkplek, specifieke spieren te versterken om je rug sterker te maken, en tenslotte: je wervelkolom op tijd na te laten kijken door een chiropractor!

Een chiropractor is een expert als het gaat om je rug en zorgt ervoor dat je wervelkolom optimaal kan functioneren. Een chiropractor ‘behandelt’ of ‘geneest’ je rugpijn niet direct, maar als je wervelkolom beweegt zoals het hoort kan je rug beter herstellen. Zo komen veel mensen van hun pijn af, en kunnen klachten in de toekomst voorkomen worden.

Woon je in Amsterdam, en ben je op zoek naar een chiropractor om je te helpen met je rugpijn? Maak vandaag een afspraak!