Waarom zijn wij anders?

Chiropractie De Pijp in Amsterdam is de enige chiropractie praktijk in Nederland die met Advanced BioStructural Correction™ werkt. ABC™ is een unieke methode wat betreft de analyse en correctie van scheefstanden in het lichaam. Het kan je houding consequent op een voorspelbare manier verbeteren en allerlei klachten verlichten, waardoor je er beter uit gaat zien, je beter gaat voelen, en je beter kan bewegen.

Met ABC™ worden alleen de gewrichten in je lichaam gecorrigeerd die een bepaalde verkeerde stand niet zelf kunnen herstellen, zodat je lichaam daarna de rest zelf weer kan corrigeren.

Er zijn specifieke gewrichten in je lichaam die in bepaalde richtingen hun eigen stand niet kunnen corrigeren als ze scheef komen te staan, omdat er geen spieren zijn om ze terug te trekken. Als reactie hierop gaat je lichaam andere kanten op draaien om te compenseren. Als er dan weer iets gebeurt met je lichaam wat het niet zelf kan corrigeren ontstaat er weer een compensatie, enzovoorts. Voordat je het weet heeft je lichaam tientallen tot honderden compensaties gecreëerd. Met ABC™ worden alleen deze gewrichten gecorrigeerd. Zodra de gewrichten die je lichaam niet zelf kan corrigeren weer in de stand staan waarin ze optimaal functioneren kan je lichaam oude compensatiepatronen loslaten.

ABC™ is de enige methode in lichaamsbehandelingen die ervoor zorgt dat je lichaam zonder moeite, uit zichzelf rechtop blijft staan. Dit wordt bereikt door diepe stretches en zachte wervelkolomcorrecties op de juiste plaatsen te combineren. Je lichaam blijft vanzelf rechtop staan, zonder dat je daar je spieren voor hoeft te gebruiken. Kijk maar naar de foto’s hieronder. De instructies zijn hetzelfde in alle foto’s: adem in, adem uit, ontspan en laat je lichaam inzakken. Sommigen van jullie zullen misschien denken dat de foto’s nep zijn, maar de mensen zijn echt ontspannen laten zichzelf zo ver als ze kunnen inzakken!

 

Waarom is je houding zo belangrijk?

Je houding is niet alleen hoe je er aan de buitenkant uitziet; het gaat om hoe je lichaam van binnen functioneert. Helaas zijn er nog steeds veel mensen die denken dat een slechte houding alleen een cosmetisch probleem is. De meeste mensen weten niet dat je houding een veel grotere rol speelt, en dat een slechte houding feitelijk een gezondheidsprobleem is. Een optimale houding is essentieel als je zo gezond mogelijk wil zijn. Waarom? Het is simpel: een betere houding = een betere functie van je zenuwstelsel = verbeterde algehele gezondheid.

Je skelet is het structurele frame van je lichaam. Je ruggengraat, ook wel wervelkolom genoemd, levert de structurele steun om rechtop te kunnen staan. Je wervelkolom bestaat uit 24 botten genaamd wervels. Binnen in je wervelkolom zit je ruggenmerg. Je ruggenmerg is de centrale verbinding tussen je hersenen en de rest van je lichaam. Het is de centrale verwerkingseenheid die samen met je hersenen je centrale zenuwstelsel vormen. Belangrijke zenuwen van je ruggenmerg komen tussen de botten van je wervelkolom vandaan, en lopen naar de rest van je lichaam. Op deze manier stuurt je zenuwstelsel iedere cel in je lichaam aan. De toestand van je zenuwstelsel bepaalt op deze manier direct hoe het met je gezondheid gesteld is.

Hoe wordt je houding slecht?

Dagelijkse stress en overbelasting van je wervelkolom (ongelukken of valpartijen op je rug, langdurig zitten, staan of slapen in slechte houdingen, etc.) kunnen ervoor zorgen dat je wervels een beetje scheef gaan staan. Scheefstanden in je wervelkolom kunnen ervoor zorgen dat de signalen tussen je hersenen en je lichaam verstoort raken, en vermindert de functie van je zenuwstelsel. Je lichaam kan deze scheefstanden niet altijd zelf corrigeren, helemaal als een wervel naar voren is verschoven. Je wervels hebben geen spieren om ze terug te trekken naar achteren. Door deze voorwaartse verschuivingen begint je lichaam algeheel naar voren in te zakken. Een slechte houding kan ervoor zorgen dat er meer druk op je ruggenmerg komt te staan, wat ervoor zorgt dat de functie van je zenuwstelsel en je gezondheid nog verder vermindert.

Klachten die met een slechte houding te maken hebben zijn onder andere nekpijn, rugpijn en hoofdpijn, maar ook moeite met ademhalen, een verminderde bloedcirculatie en hormoonregulatie, en een slechte spijsvertering. Een naar voren ingezakte houding wordt verder ook gelinkt aan een slechte mentale staat, verminderde energie, een hoge bloeddruk, een verhoogde kans op een hartaanval, en vroegtijdig overlijden. Denk je nu nog steeds dat je houding alleen met je uiterlijk te maken heeft?

De oplossing: ABC™

In tegenstelling tot wat veel mensen geloven, is een goede houding afhankelijk van de stand en functie van je wervelkolom, en niet van hoe sterk je spieren zijn. Je spieren helpen natuurlijk om je lichaam rechtop te houden, maar hoe sterk ze ook zijn, na een tijdje zullen ze vermoeid raken, en begint je lichaam in te zakken. Omdat de structurele problemen in je wervelkolom aangepakt worden met ABC™ blijft je lichaam uit zichzelf rechtop staan, zonder dat je hier je spieren voor hoeft te gebruiken. Zodra je houding is verbeterd kan je zenuwstelsel beter functioneren, en krijg jij een betere kwaliteit van leven.

Baby’s en kinderen

Het geboorteproces kan een grote invloed uitoefenen op de functie van de wervelkolom en het zenuwstelsel. Denk bijvoorbeeld aan de druk op het hoofd en de nek tijdens een normale bevalling, en hoe er nog meer spanning op de wervelkolom van de baby komt te staan in geval van een keizersnede, of tijdens een bevalling met een verlostang of vacuümpomp. De resulterende scheefstanden van de wervelkolom en schedel kunnen de oorzaak zijn van verschillende klachten bij baby’s.

Wanneer een baby groeit en leert om zijn hoofd rechtop te houden, te zitten, te kruipen en te lopen, zijn dit allemaal activiteiten die de functie en stand van de wervelkolom en het zenuwstelsel beïnvloeden. Dit zijn belangrijke momenten om je kind door een chiropractor te laten controleren. Een kind valt gemiddeld 2500 keer voordat hij drie jaar oud is. Scheefstanden in de wervelkolom kunnen zich dus makkelijk opbouwen, en worden vaak veel later pas ontdekt als er symptomen zoals pijnklachten ontstaan.

Omdat kinderen volop in de groei zijn en zich constant ontwikkelen is het belangrijk om ze regelmatig na te laten kijken door een chiropractor. Veel kinderen al vroeg een slechte houding ontwikkelen is het belangrijk deze problemen op tijd te herkennen en waar nodig aan te pakken.
Minimaal een jaarlijkse houdingscontrole is daarom belangrijk. Voorkomen is beter dan genezen!