Chiropractie

Je lichaam is een zelfregulerend en zelfhelend organisme, voortdurend strevend naar balans. De natuurlijke intelligentie van je lichaam zorgt ervoor dat je geneest zonder dat je er iets voor doet, zoals bijvoorbeeld wanneer je je in je eigen vinger snijdt.

Zolang deze aangeboren intelligentie alles regelt verwerken je hersenen miljoenen functies per seconde. Dit zijn de aspecten van je gezondheid en je leven die je elke dag voor lief neemt. Iedere seconde worden er honderdduizenden nieuwe cellen door je lichaam aangemaakt. De kwaliteit van deze cellen hangt af van hoe goed je centrale zenuwstelsel communiceert met de rest van je lichaam.

Je hersenen zijn het belangrijkste orgaan in je lichaam. Het is de centrale verwerkingseenheid die, samen met het ruggenmerg, het centrale zenuwstelsel vormt. Belangrijke zenuwen lopen vanuit het ruggenmerg tussen de botten van je wervelkolom vandaan naar de rest van je lichaam. Op deze manier bestuurt je zenuwstelsel elke cel in je lichaam. De staat van je zenuwstelsel is direct bepalend voor je fysieke gesteldheid en gezondheid.

Alledaagse overbelasting van je wervelkolom (slechte houding, zitten, bukken, tillen, enz.) kan er toe leiden dat gewrichten in je wervelkolom vast gaan zitten en niet meer normaal functioneren. Chiropractoren noemen deze disfunctionele gewrichten ‘wervelsubluxaties’. Deze subluxaties veroorzaken storingen in je zenuwstelsel, waardoor de communicatie tussen je hersenen en de rest van je lichaam moeilijker verloopt. Een chiropractor verwijdert deze storingen door de subluxaties in de wervelkolom te corrigeren. Chiropractie correcties zijn milde manuele technieken die de normale beweging van de gewrichten herstelt en de storing in het zenuwstelsel opheft.

Wanneer je zenuwstelsel zonder storingen weer goed functioneert, kan je lichaam zich optimaal herstellen. Op deze manier kan chiropractische zorg mensen met uiteenlopende gezondheidsproblemen helpen. Hoewel chiropractie niet draait om het verminderen van pijn of symptomen, merken mensen hier vaak enorme positieve veranderingen in op. De eeuwenoude basis van chiropractie is het zo goed mogelijk laten functioneren van de wervelkolom waardoor het lichaam zich op natuurlijke wijze herstelt. Het behandelen van symptomen en het genezen van ziekten is wat geneeskunde doet. Beiden hebben zo hun plaats.

Is chiropractie iets voor mij?

Als je geïnteresseerd bent in het verbeteren van je welzijn op een natuurlijke manier, dan is chiropractie voor jou. We ervaren allemaal fysieke stress en overbelasting van onze wervelkolom: zitten tijdens het werk, bukken, het optillen van kinderen, het gebruiken van een telefoon of tablet, sportblessures, vallen, zwangerschap, auto ongelukken. Het regelmatig laten controleren van je wervelkolom om er zo voor te zorgen dat je lichaam zichzelf kan genezen en optimaal kan functioneren, zou net zo gewoon moeten zijn als sporten en het poesten van je tanden. Op deze manier kunnen problemen voorkomen worden.

Hoewel symptomen zoals pijn er meestal zijn om je te vertellen dat er iets mis is, zijn deze niet altijd een betrouwbare indicator van wat er gaande is in je lichaam. Problemen in je wervelkolom kunnen zonder pijn of symptomen aanwezig zijn.

Chiropractie is geschikt voor alle leeftijden, van baby’s en kinderen tot aan senioren, en het kan een leven lang worden gebruikt. De grootste voordelen worden behaald met regelmatige voortdurende zorg.

Kinderen en chiropractie

Mensen vragen zich vaak af wanneer het de beste tijd is om met chiropractie te beginnen. Het antwoord is: zo snel mogelijk! Chiropractische correcties voor baby’s en kinderen zijn erg zacht en veilig. Het geboorteproces kan een grote invloed uitoefenen op de functie van de wervelkolom en het zenuwstelsel. Denk bijvoorbeeld aan de druk op het hoofd en de nek tijdens een normale bevalling, en hoe er nog meer spanning op de wervelkolom van de baby komt te staan in geval van een keizersnede, of tijdens een bevalling met een verlostang of vacuümpomp. De resulterende subluxaties van de wervelkolom en schedel kunnen de oorzaak zijn van gezondheidsklachten bij baby’s.

Wanneer het kind groeit en leert om zijn hoofd rechtop te houden, te zitten, te kruipen en te lopen, zijn dit allemaal activiteiten die de functie van de wervelkolom beïnvloeden. Dit zijn belangrijke momenten om uw kind door een chiropractor te laten controleren. Een kind valt gemiddeld 2500 keer voordat hij drie jaar oud is. Subluxaties kunnen zich dus makkelijk opbouwen in de wervelkolom zonder ontdekt te worden, totdat de symptomen zich later in het leven openbaren. Elke storing in het zenuwstelsel heeft een negatieve invloed op het functioneren optimale herstel van het lichaam. Kinderen zouden dus juist regelmatig nagekeken moeten worden, omdat zij volop in de groei zijn en zich constant ontwikkelen.