Waarom ‘botten kraken’ goed voor je kan zijn

Hoewel veel mensen nog steeds niet van het bestaan van chiropractie afweten, is het zeker geen nieuw beroep. ‘Botten kraken’ wordt al heel erg lang gedaan. Chiropractie (door veel mensen verkeerd gespeld als giropractie / giropraktor / giropractor, of op de Belgische manier: chiropraxie) is ontstaan in 1895 In de Verenigde Staten. Hoewel D.D. Palmer en zijn zoon B.J. Palmer chiropractie ontwikkeld hebben, bestaat het idee dat problemen in de wervelkolom gezondheidsklachten kunnen veroorzaken al duizenden jaren. Hippocrates had het bijvoorbeeld al over dit verband en was een groot voorstander van het manipuleren van de wervelkolom.

Je lichaam heeft een enorm zelf herstellend vermogen. Dit herstellend vermogen en al je andere lichaamsfuncties worden gecoördineerd door je zenuwstelsel. Als je zenuwstelsel verstoord raakt door blokkades in je wervelkolom, kan je lichaam zich niet langer 100% herstellen. Een chiropractor corrigeert deze wervelblokkades waardoor je lichaam zich beter herstelt en allerlei klachten verminderd kunnen worden.

Een chiropractor wordt vaak een bottenkraker genoemd. Dit komt doordat je bij behandelingen soms een krakend geluid kan horen, wat veroorzaakt wordt door een gasbel in het gewricht. Wat veel mensen niet weten is dat de studie chiropractie een vijfjarige universitaire opleiding is. Een chiropractor moet veel kennis hebben van het menselijk lichaam, en het woord ‘bottenkraker’ doet dus geen recht aan wat een chiropractor allemaal doet en kan. Daarom gebruiken we dit woord liever niet.

Hoe dan ook, waarschijnlijk zullen we nooit helemaal van deze titel afkomen, en ‘botten kraken’ klinkt natuurlijk een beetje eng. Om je gerust te stellen: behandelingen zijn veilig, en van echt botten kraken is geen sprake. Met bepaalde technieken kan er met een kleine snelle beweging tegen een wervel gedrukt worden, waardoor een gasbel in het gewricht kan vormen. Dit kan een knalgeluidje geven, en hier komt het idee van botten kraken vandaan. Er zijn echter ook technieken binnen de chiropractie waarbij je geen kraakgeluiden hoort. Zo kunnen mensen die het idee ‘gekraakt te worden’ eng vinden ook behandeld worden.

Met welke techniek je uiteindelijk ook behandeld wordt, er wordt door je chiropractor altijd gezorgd dat wervelblokkades opgelost worden. Hierdoor kan je zenuwstelsel weer optimaal functioneren en kan je lichaam zichzelf herstellen. Aangezien al je lichaamsfuncties afhankelijk zijn van een goed werkend zenuwstelsel kun jij hierdoor van een betere gezondheid en kwaliteit van leven genieten.

Wil jij de voordelen van chiropractie zelf ervaren en ben je op zoek naar een chiropractor in Amsterdam? Maak dan hier een afspraak.