Waarom iedereen een chiropractor nodig heeft

De meeste mensen hebben geen idee van wat chiropractie is en wat een chiropractor doet. Meestal hoor ik dingen als ‘een soort massage’, of ‘iets met botten kraken’.

Laten we beginnen met de basis om je te helpen begrijpen hoe chiropractie werkt. Je zal het waarschijnlijk met me eens zijn dat je hersenen het belangrijkste deel van je lichaam zijn. Je hersenen sturen letterlijk alles aan – ieder orgaan, ieder weefsel en iedere cel in je lichaam. Je hersenen worden via je ruggenmerg (wat door je ruggengraat of wervelkolom loopt) aangesloten op zenuwen die naar de rest van je lichaam lopen. Je ruggenmerg is dus de belangrijkste route voor de uitwisseling van informatie tussen je hersenen en je lichaam. Hiervandaan lopen zenuwen vanuit je ruggenmerg tussen je wervels door naar de rest van je lichaam.

Verschillende dingen in je dagelijkse leven (een slechte houding, ongelukken of vallen, langdurig zitten, stress) kunnen je wervelkolom overbelasten en ervoor zorgen dat er wervelblokkades ontstaan (door chiropractoren ook wel subluxaties genoemd). Wervelblokkades zijn gewrichten in je wervelkolom die niet goed functioneren en de communicatie tussen je hersenen en je lichaam verstoren.

Door het verband met je zenuwstelsel zorgen blokkades in je wervelkolom ervoor dat je lichaam zich minder goed kan herstellen. Als deze blokkades niet worden aangepakt kunnen ze leiden tot slijtage van de wervelkolom, pijn en andere gezondheidsklachten. Een chiropractor corrigeert wervelblokkades met specifieke en zachte technieken zodat je zenuwstelsel zonder storingen zijn werk kan doen, en je lichaam zichzelf optimaal kan herstellen. Dit heeft niets te maken met ‘bottenkraken’, hoewel je tijdens een correctie soms een krakend geluid kan horen. Dit geluid ontstaat door een gasbel die zich vormt in het gewricht.

Een chiropractor kan mensen met uiteenlopende problemen helpen. De bekendste zijn nekpijn, hoofdpijn en rugpijn. Chiropractoren ‘behandelen’ of ‘genezen’ je klachten en pijn echter niet. Een chiropractor richt zich op het verbeteren van de functie van de wervelkolom en het zenuwstelsel zodat je lichaam zichzelf kan herstellen. Als gevolg daarvan zal je pijn meestal verbeteren of verdwijnen.

Ook als je geen pijn hebt is het belangrijk om je wervelkolom regelmatig door een chiropractor te laten controleren, net zoals je naar de tandarts gaat voor je tanden. Wervelblokkades ontstaan vaak langzaam en kunnen aanwezig zijn zonder dat je dat merkt. Pijn en klachten zijn meestal late signalen dat er iets in je lichaam niet goed functioneert, en kunnen voorkomen worden. Wacht niet tot je problemen hebt! Het is makkelijker om gezond te blijven dan het is om beter te worden.

Denk je dat chiropractie iets voor jou is, en heb je een chiropractor in Amsterdam nodig? Maak hier een afspraak.