Waarom pijn geen goede maatstaaf is voor gezondheid

Veel mensen gaan alleen naar een chiropractor als ze pijn hebben. Maar wat dan als de pijn weer verdwenen is? Stoppen met chiropractie tot het weer terugkomt? Laten we kijken naar wat pijn precies is, en of het zinvol kan zijn om je wervelkolom ook na te laten kijken wanneer je geen pijn hebt.

Ten eerste: wat is pijn? Zoals je waarschijnlijk wel weet is pijn een signaal van je lichaam naar je hersenen toe om te vertellen dat er iets mis is. Veel mensen meten hun gezondheid aan de mate van pijn of symptomen. De functie van pijn is niet om je te waarschuwen voor ziekten. Pijn is er alleen om je te waarschuwen dat er iets in je lichaam niet goed functioneert of niet goed herstelt. Het hebben van pijn is dus niet altijd een goede indicator van hoe gezond je bent!

Bijvoorbeeld, veel mensen overlijden aan hart en vaatziekten. Het kan gebeuren dat het eerste symptoom van een hartaanval meteen de dood is. Dus als iemand een leven lang geen pijn heeft, totdat hij plotseling sterft aan een hartaanval, was die persoon dan gezond de dag voordat hij dood ging? En hoe zit dat met kanker? Kanker doet geen pijn in het begin. Pijn is dus niet de beste manier om te bepalen hoe gezond je bent.

Het is duidelijk dat pijn erg vervelend is en je leven flink kan beperken. Helaas zit het in onze cultuur om er medicatie voor te nemen. Pijnstillers schakelen het waarschuwingssysteem van je lichaam uit. Ze helpen niet om de oorzaak van pijn te genezen, maar blokkeren simpelweg de signalen naar je hersenen toe.

We hebben verschillende typen zenuwen voor verschillende doeleinden. 91% van de zenuwcellen in de zenuwwortels die aan de zijkant uit je wervelkolom komen gaan naar je organen. Slechts 9% geeft pijnsignalen naar je hersenen door! Er kan dus van alles aan de hand zijn met de andere 91% zonder dat je daar iets van merkt. Dit is de reden dat pijn geen goede indicator van gezondheid is, en de reden dat chiropractoren zich niet alleen op pijn richten.

Chiropractie heeft te maken met de functie van je wervelkolom en je zenuwstelsel. Als gevolg van een betere functie van je zenuwstelsel verdwijnen pijn en andere symptomen vaak. Maar zelfs als je geen pijn hebt is het goed om je wervelkolom regelmatig te laten controleren. Je lichaam is voortdurend in beweging en zich aan het aanpassen aan wat je doet in je dagelijkse leven. Zitten, bukken, tillen, valpartijen en ongelukken zijn allemaal voorbeelden van dagelijkse belasting die na verloop van tijd problemen in je wervelkolom kunnen veroorzaken.

Regelmatige controles kunnen pijn en andere problemen voorkomen, en zorgen ervoor dat je lichaam zo goed mogelijk functioneert. Vanwege de nauwe relatie met zenuwstelsel speelt je wervelkolom een belangrijke rol in je gezondheid. Pijn is meestal een laat signaal van een wervelkolom die niet goed functioneert. Gelukkig is het daarom ook vaak weer het eerste wat er verdwijnt. Maar dat wil niet zeggen dat je wervelkolom dan ook weer helemaal goed is.

Naar de chiropractor gaan voor je wervelkolom kun je vergelijken met naar de tandarts gaan voor je gebit. Voorkomen is beter dan genezen. Maak vandaag nog een afspraak om ervoor te zorgen dat je wervelkolom in perfecte staat blijft!