De Weg naar Herstel

Wanneer je je houding wilt veranderen en permanent van pijn of andere symptomen af wilt, moet je een proces doorlopen dat ‘uitdraaien’ wordt genoemd. Dit proces is voor iedereen gelijk, hoewel wat je ervan voelt per persoon verschilt. 

Voorafgaand aan behandelingen heb je een slechte houding en/of symptomen (pijn, bewegingsverlies, stijfheid, etc.) die het gevolg zijn van mechanische problemen in je lichaam. Mechanische problemen ontstaan wanneer gewrichten in een stand komen te staan waarvan je lichaam ze niet meer zelf kan corrigeren doordat er geen spieren zijn om ze terug op hun plaats te trekken. Dit kan gebeuren door blessures en valpartijen, maar ook door te zachte matrassen, slechte stoelen en het dragen van verkeerde schoenen.

Omdat je lichaam deze gewrichten niet zelf kan corrigeren gaat het compenseren door te draaien en vast te gaan zitten. Tegen de tijd dat je een probleem opmerkt of pijn begint te voelen, zijn er meestal vele lagen van compensaties. Iedere keer dat ik de gewrichten corrigeer die je lichaam niet zelf recht kan trekken, begint je lichaam de problemen te corrigeren die het nu wel zelf kan verhelpen totdat het tegen de volgende set van problemen aanloopt. Het is net als het afpellen van een ui; met elke laag kom je dichter bij de oorspronkelijke blessureplek.

Dit proces wordt uitgelegd in de onderstaande afbeelding. Je lichaam begint te herstellen door in een achterwaartse, meer rechtopstaande positie te bewegen. Hierdoor wordt de druk van gewrichten afgenomen en verbetert je lichaamsfunctie (opwaartse lijn in de grafiek). Om verder te herstellen moet je lichaam gedeeltelijk naar voren draaien (neerwaartse lijn in de grafiek). In deze fasen kun je weer pijn voelen, maar je lichaam is aan het uitdraaien. Hierdoor kan ik problemen in je lichaam verder corrigeren. Zoals je in de grafiek kunt zien gebeurt dit proces vele malen. 

Het is heel belangrijk om te begrijpen dat je lichaam deze veranderingen zal doormaken. Het betekent dat je je soms geweldig zult voelen, maar dat je je soms ook slechter kunt voelen. Door de toegenomen druk op je lichaam als het naar voren draait kun je pijn voelen, maar je kunt je bijvoorbeeld ook angstig of depressief voelen. Houd er rekening mee dat dit niet betekent dat de behandeling niet werkt! Je lichaam doet precies wat het moet doen om verder te herstellen. Helaas geldt hier soms ‘no pain no gain’. Dit proces is een noodzakelijk onderdeel van het herstel, en geen enkele transformatie is gemakkelijk.

Het kan tot 12 weken duren om voldoende door de lagen van compensatie heen te draaien voordat je een stabiele en comfortabele fase bereikt. Binnen dit tijdsbestek zal je verbetering zien in je houding, je energieniveau, je alertheid en zal je je over het algemeen goed voelen. Waarschijnlijk zullen alle of de meeste van je symptomen sterk verminderd zijn, veel mensen zijn klachtenvrij.

Er is een eindpunt waar je lichaam volledig gecorrigeerd is. Je kunt dit proces vergelijken met het nemen van een beugel voor je tanden, voor de meeste mensen duurt het een aantal jaren van intensieve behandeling om daar te komen. Maar niet iedereen streeft naar perfectie, en dat is natuurlijk ook goed. Het is altijd aan jou om te bepalen hoe lang je behandeld wilt worden. 

Hoewel het een goed idee is om elke maand langs te komen voor een controlebehandeling kun je de behandeling helemaal stoppen zolang je je in een stabiele, achterwaartse fase bevindt. Stop alsjeblieft niet in een voorwaartse fase! Ik zie graag dat je stabiel bent en je goed voelt als je stopt. Een voorwaartse fase kan 1 tot 4 behandelingen duren. Wanneer je stopt met de behandeling, hou je dan zoveel mogelijk aan het advies over zitten, staan en slapen. Dit houdt je lichaam zo stabiel mogelijk. Natuurlijk kun je altijd terugkomen als je je houding verder wilt laten corrigeren, of als je klachten terugkomen of veranderen. 

Maak je klaar om er beter uit te gaan zien, je beter te gaan voelen en beter te kunnen gaan bewegen!