Hoe je je productiviteit op het werk kan verbeteren

Dat je gezondheid en welzijn beïnvloedt kunnen worden door je houding wist je waarschijnlijk al. Als je wervelkolom recht staat komt er de minste belasting op je spieren en banden terecht, waardoor je minder snel lichamelijke klachten krijgt. Als je een slechte houding hebt wordt je bloedcirculatie verminderd, en kunnen je zenuwen geïrriteerd raken. Bovendien verhoog je je kansen op problemen in je wervelkolom en een slechte gezondheid. Maar wist je ook al dat je houding ook invloed heeft op je productiviteit?

Als je ingezakt zit neemt je lichaam 30% minder zuurstof op dan als je rechtop zit. Hierdoor zorgt een slechte houding ervoor dat je minder alert bent, dat je je slechter kan concentreren, en dat je productiviteit vermindert. In een voorover gebogen houding is het dus veel moeilijke om je energie op peil te houden.

Om je productiviteit een boost te geven is het dus belangrijk om rechtop te zitten. Door rechtop te zitten stuur je een signaal naar je hersenen waardoor je testosteron niveau stijgt, je serotonine niveau stijgt, en je cortisol niveau daalt. Deze combinatie zorgt ervoor dat je je krachtiger voelt, je leiderschapskwaliteiten verbeteren, en dat je een betere afweer tegen ziekten hebt. Verder vergroot rechtop zitten de kans dat je positief denkt. Hierdoor kun je je beter focussen op je werk en krijg je meer gedaan.

Om je te helpen rechtop te zitten is het belangrijk dat je bekken in een neutrale stand blijft staan. Dit kun je doen door op een wigkussen te zitten, of een opgerolde handdoek achterop het zitvlak van je stoel te leggen. Hierdoor wordt je bekken in de goede stand gekanteld. Dit kan rugpijn verlichten waardoor je minder aan pijn denkt en je productiviteit verhoogt wordt.

Voor een goede houding is het natuurlijk ook belangrijk dat je bureau en stoel goed afgesteld staan, maar vergeet tussendoor niet te bewegen. Ook al is je werkplek perfect afgesteld, als je te lang zit is het wachten op problemen. Zorg ervoor dat je ieder half uur een korte pauze neemt om even te bewegen. Dit zorgt ervoor dat je houding even gereset wordt en dat je niet te lang in een slechte houding zit.

Het probleem van rechtop zitten is dat veel mensen dit niet lang volhouden. Meestal komt dit niet door te zwakke spieren, in tegenstelling tot wat veel mensen denken. Als je op een ontspannen manier niet comfortabel rechtop kan blijven zitten moet er meestal iets aan je wervelkolom gebeuren. Doe je dit niet, dan kun je lichamelijke klachten krijgen – als je ze niet al hebt. Met een slechte houding komt er namelijk veel teveel spanning op je wervelkolom en spieren terecht, waardoor je klachten als nekpijn, hoofdpijn en rugpijn kan krijgen.

Bij Chiropractie De Pijp kan je houding verbeterd worden zonder dat je daar oefeningen voor hoeft te doen. Maak nu een afspraak en zorg ervoor dat jouw houding en productiviteit verbeterd worden.