Waarom chiropractie de oplossing kan zijn voor je huilbaby

Voor veel mensen is het krijgen van een baby een van de gelukkigste momenten van hun leven. Maar wat als je een baby krijgt die niet stopt met huilen, wat je ook probeert? Als snel kan het dan een van de moeilijkste tijden van je leven worden. Een huilbaby verstoort het hele gezin. Nieuwe moeders voelen zich vaak machteloos omdat ze niet weten wat ze aan het probleem moeten doen, en huisartsen en kinderartsen hebben niet altijd een antwoord. Ondanks dat er vaak gezegd wordt dat er niets mis is met de baby, weet de moeder meestal dat er iets niet in orde is.

De enige manier waarop een baby kan laten weten dat er iets mis is, is door te huilen. Ouders leren meestal om onderscheid te maken tussen de verschillende soorten huilen, en weten zo meestal ongeveer wat er gaande is. Maar als een baby veel huilt en ontroostbaar is zonder duidelijke reden is dat natuurlijk een probleem. Overmatig huilen wordt vaak gediagnosticeerd als koliek, en de officiële definitie is dat het huilen in ieder geval meer dan 3 uur per dag, 3 dagen per week, meer dan 3 weken achter elkaar gebeurt. Als ouder heb je hier alleen niet zoveel aan – als je baby meer dan 2 uur per dag huilt zonder aanwijsbare reden moet er iets gebeuren.

Een chiropractor kan vaak helpen bij baby’s die op onverklaarbare wijze overmatig huilen. Hoewel de diagnose van koliek een darmprobleem impliceert, is dit meestal niet het geval. Maar als gevolg van deze diagnose denken een heleboel mensen met huilbaby’s er niet aan om met hun baby naar een chiropractor te gaan. Chiropractoren zijn gespecialiseerd in het opsporen en corrigeren van gewrichten in de wervelkolom die niet goed functioneren. Bij pasgeboren baby’s kunnen problemen met de wervelkolom de oorzaak van het overmatige huilen zijn.

Nu denk je misschien: waarom zou er iets mis zijn met de wervels van een baby? Het antwoord is: de geboorte. Het geboorteproces kan traumatisch zijn voor de wervelkolom van een baby, met name de nek. Tijdens een natuurlijke geboorte staat de baby onder druk van weeën en het persen van de moeder. Deze druk neemt toe als het een hele snelle of langzame geboorte is, en als de houding van de moeder tijdens de geboorte niet ideaal is. De natuurlijkste houding tijdens een bevalling is om te hurken, maar veel vrouwen liggen op hun rug. Dit verkleint de opening van het bekken en verhoogt de druk op de nek van de baby. Ingrepen zoals een keizersnede of het gebruik van hulpmiddelen als een tang of vacuümpomp verhogen de krachten op de wervelkolom nog verder.

Deze krachten kunnen wervelblokkades bij de baby veroorzaken die de werking van het zenuwstelsel verstoren. Wervelblokkades kunnen voor pijn zorgen, en kunnen de reden zijn voor het overmatige huilen bij huilbaby’s. Huisartsen en kinderartsen controleren de wervelkolom van een huilbaby hier meestal niet op waardoor problemen onopgemerkt kunnen blijven. Chiropractie voor baby’s is heel zacht en veilig, en het is een goede optie als je huisarts of kinderarts geen oorzaak voor het huilen van je baby kan vinden.

Ouders zijn vaak wat terughoudend in het meenemen van hun huilbaby naar een chiropractor, en dat is begrijpelijk. De meeste mensen kennen de chiropractor alleen maar als een ‘bottenkraker’. Wees gerust, dat is absoluut niet het geval! Chiropractie voor baby’s is erg zacht. De hoeveelheid druk die wordt gebruikt bij de behandeling van baby’s is gelijk aan de druk die je op je oogbal kan zetten zonder dat het oncomfortabel wordt, of de druk die je gebruikt om te kijken of een tomaat rijp is. De meeste huilbaby’s vinden hun behandeling fijn, en als ze toch huilen komt dit meestal door de angst voor iets nieuws of omdat er een vreemdeling aan ze zit, niet vanwege pijn.

Als je je zorgen maakt over je huilbaby maak dan vandaag een afspraak voor een onderzoek. Chiropractie kan er vaak voor zorgen dat je baby een stuk blijer wordt!