Whiplash klachten na een auto-ongeluk: wat nu?

Je hebt vast wel eens gehoord over whiplash klachten en dat ze veroorzaakt kunnen worden door auto-ongelukken. Wat niet iedereen weet is dat het belangrijk is om na een auto-ongeluk je wervelkolom door een chiropractor na te laten kijken, zelfs als je geen klachten hebt. In deze blog post zal ik uitleggen wat er gebeurt met je lichaam tijdens een auto-ongeluk, zodat je hopelijk begrijpt waarom het belangrijk is om je wervelkolom te laten nakijken door een chiropractor als je ooit een auto-ongeluk gehad hebt.

Whiplash klachten komen veel voor als gevolg van een auto-ongeluk. De whiplash (zweepslag) beweging gebeurt tijdens de botsing wanneer je hoofd plotseling naar voren, naar achteren, en soms opzij wordt geklapt. Deze beweging beïnvloedt de spieren en gewrichten je nek, en natuurlijk niet op een goede manier. Denk niet dat whiplash klachten alleen ontstaan na een heftige botsing; een verandering van maar 3-5 kilometer per uur tijdens het ongeluk kan al problemen veroorzaken. Dat is de reden dat veel mensen whiplash klachten ervaren na ongelukken die helemaal niet zo erg leken, en waarbij er niet veel schade aan de auto was.

Sommige mensen voelen zich onmiddellijk stijf of beurs na een auto-ongeluk, of hebben last van nek of rugpijn, maar dat is niet altijd het geval. Soms kan het dagen, weken, of zelfs maanden duren voordat symptomen verschijnen. Dit komt omdat je lichaam vaak kan compenseren voor vastzittende wervels die tijdens de botsing ontstaan zijn. Na verloop van tijd kan je lichaam vaak niet genoeg meer compenseren door andere vormen van overbelasting zoals een slechte houding of veel zitten, en kunnen er alsnog klachten ontstaan.

Whiplash letsel kan de volgende klachten geven:
– Nek pijn en stijfheid
– Hoofdpijn
– Schouder pijn
– Arm pijn, tintelingen, of een doof gevoel
– Rugpijn
– Duizeligheid
– Vermoeidheid

Als je meteen na een auto-ongeluk pijn hebt zullen de spieren rond de pijnlijke plek aanspannen. In eerste instantie kan koelen met ijs goed helpen tegen de pijn, en je zal waarschijnlijk zo min mogelijk willen bewegen. Na 3 dagen wordt het heel belangrijk om weer zo normaal mogelijk te bewegen, anders kan je herstel moeilijker worden en kun je chronische pijn krijgen.

Als je moeite hebt met normaal bewegen kan het zijn dat er gewrichten in je wervelkolom vast zitten die de normale beweging beperken. Het is belangrijk om zo snel mogelijk na een auto-ongeluk naar een chiropractor te gaan, zelfs als je geen klachten hebt. Een chiropractor kan je wervelkolom controleren op vastzittende wervels en deze waar nodig behandelen. Op deze manier geef je je lichaam de beste kans op een voorspoedig herstel, en kun je problemen op langere termijn voorkomen.

Heb je ooit een auto-ongeluk gehad en je wil je wervelkolom nagekeken hebben? Maak vandaag nog een afspraak online.