Waarom je houding een belangrijke rol speelt in je gezondheid
Als kind is je vast wel eens verteld dat je rechtop moest zitten en dat je op je houding moest letten. Maar heb je er wel eens over nagedacht waarom je houding dan zo belangrijk is, behalve de voor de hand liggende reden dat een goede lichaamshouding er mooier uit ziet? Je wist vast al dat je houding de manier is waarop je je lichaam omhoog houdt tegen de zwaartekracht wanneer je staat, zit en ligt. Maar wist je ook al dat je houding direct gerelateerd is aan je gezondheid?
Met de juiste lichaamshouding heb je een minimale inspanning nodig om je lichaam omhoog te houden tegen de zwaartekracht. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is een goede houding afhankelijk van de positie en het functioneren van je wervelkolom, en niet zozeer van hoe sterk je spieren zijn. Wanneer je wervelkolom overbelast raakt zoals bij een valpartij, ongeluk of langdurig zitten kunnen er wervels verschuiven. Je lichaam kan deze verschoven wervels niet altijd zelf corrigeren, waardoor je houding kan inzakken. Natuurlijk helpen je spieren om je lichaam rechtop te houden, maar na een tijdje raken je spieren vermoeid. Hierdoor zal je ondanks dat je misschien sterke spieren hebt toch inzakken.
Je wervelkolom beschermt je ruggenmerg; de centrale route voor alle zenuwen tussen je hersenen en de rest van je lichaam. Een goede lichaamshouding speelt dus een heel belangrijke rol bij een optimale gezondheid en welzijn omdat het je zenuwstelsel beïnvloedt. Houding is niet alleen hoe je eruit ziet aan de buitenkant, het geeft informatie over hoe je functioneert aan de binnenkant. Een goede houding helpt je om er beter uit te zien, je beter te voelen, en om beter te kunnen bewegen. Als je houding goed is functioneren je organen beter.
Heb je wel eens gemerkt dat je met je hoofd naar voren zit als je aan het werk bent achter de computer? Kijk een rond naar je collega’s en zie hoeveel mensen hetzelfde probleem hebben. Wanneer je hoofd te ver naar voren hangt komt er een grote druk op je nekwervels te staan. Dit kan voor nekpijn, hoofdpijn en tintelingen in je armen zorgen, en het kan van invloed zijn op je energie niveau.
Als je onderuit gezakt zit met een kromme bovenrug kun je last krijgen van pijn tussen je schouderbladen en van problemen in je schouders en armen, maar het kan zelfs van invloed zijn op je spijsvertering, bloedsomloop en ademhaling. Veel mensen realiseren zich niet dat het moeilijker is om te ademen als je een ingezakte houding hebt. Dit komt doordat je middenrif niet goed werkt in deze positie. Wanneer je je houding verbetert kun je vaak weer beter ademen, waardoor je meer zuurstof opneemt en je bloedsomloop verbetert.
Vergeet niet dat je lichaam één geheel is! Je lichaam past zich aan alle veranderingen aan en compenseert voor problemen op andere plaatsen. Als je houdingsproblemen in je onderrug hebt, zal je waarschijnlijk ook problemen hebben in je bovenrug of nek en andersom.
Een goede manier om erachter te komen hoe het ervoor staat met je houding (of uit te vinden of je klachten met je houding te maken kunnen hebben) is om je houding thuis in de spiegel te controleren. De beste manier om je houding te controleren is om in te ademen, uit te ademen, en je lichaam in te laten zakken. Op deze manier zie je hoe het structurele frame van je lichaam er echt uitziet, zonder dat je spieren je overeind houden. Dit is de houding waarin je komt te zitten of staan zodra je spieren vermoeid raken.
Natuurlijk kun je je spieren trainen om ervoor te zorgen dat ze je lichaam langer omhoog houden, maar zou je niet liever de onderliggende oorzaak van je slechte houding oplossen? Bij Chiropractie De Pijp gebruik ik speciale technieken voor houdingscorrectie. Heb je klachten waarvan je denkt dat ze gerelateerd zijn aan je lichaamshouding, en wil je ze echt oplossen? Maak dan vandaag een afspraak en dan gaan we zo snel mogelijk aan de slag!